Geld besparen binnen het bedrijf is het doel van iedere ondernemer. Daarom klinkt een zogeheten energiecollectief voor mkb’ers in eerste instantie erg interessant. In zo’n collectief zit je samen met andere ondernemers waarbij je gezamenlijk één energiecontract afneemt en daardoor minder per bedrijf betaalt voor zakelijke energie. Mkb energie vergelijken is op die manier tijdelijk verleden tijd, omdat je al een hele lage prijs betaalt. Toch moet je niet zomaar overstappen op een energiecollectief als mkb’er. Net als bij veel andere zaken omtrent energie afsluiten zitten er behoorlijk wat haken en ogen aan een energiecollectief. In dit artikel geven we je drie redenen waarom je niet moet kiezen voor zo’n collectief als mkb-ondernemer.

Energiecollectief kost geld

Je leest het goed: deelnemen aan een energiecollectief kost negen van de tien keer geld. Je moet een soort entree betalen om mee te mogen doen aan deze bulkdeal. Waarom zou je geld betalen om vervolgens pas te kunnen profiteren van eventueel voordeel? Voor de meeste ondernemers klinkt dit – gelukkig – niet logisch en dat is het ook niet. Dit entreebedrag kan namelijk aardig oplopen. Natuurlijk kan een aanbieding erg aantrekkelijk lijken voor jou als mkb’er, maar om écht geld te besparen op je energie is het in dit geval aan te raden om meerdere energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Op die manier bespaar je pas echt het nodige op je energierekening. Op Minder.nl vind je een handige vergelijker waarmee je binnen no time het huidige aanbod checkt.

Onzeker of je de beste deal hebt

Voordat een energiecollectief daadwerkelijk energie ontvangt, moet de groep als het ware worden geveild aan een energiebedrijf. Er doen veel energieleveranciers mee, omdat het voor de meeste bedrijven wél aantrekkelijk is om op deze manier klanten te werven. Hierbij is het echter wel goed om te weten dat niet iedere energieleverancier voordeel haalt uit zulke bulkaanbiedingen met meerdere bedrijven. Daarom doet niet ieder energiebedrijf mee aan dergelijke collectieven. Daardoor krijg je nooit het complete aanbod te zien van prijzen en wat je daarvoor terugkrijgt. Misschien kun je dus wel een veel betere aanbieding voor zakelijke energie voor je bedrijf krijgen bij een andere leverancier die niet meedoet met dit soort acties. 

Iedereen heeft andere energie nodig

Tot slot nog een interessant punt: grote kans dat je in een energiecollectief komt te zitten waarin verschillende soorten verbruiksprofielen zitten. Bij het afsluiten van zo’n collectief wordt er namelijk niet gekeken naar de verschillende branches waarin de bedrijven zich bevinden. Toch wordt er wel op basis van een groep bedrijven één energiecontract afgesloten. De kans dat je bijvoorbeeld als kleine mkb’er veel meer moet gaan betalen voor energie die je niet verbruikt is groot, puur omdat andere bedrijven wel gebruik maken van meer energie. Kort gezegd: er zijn genoeg redenen om niet te kiezen voor een energiecollectief als mkb’er. Steek liever je tijd in het vergelijken van meerdere leveranciers en kies daarna voor de beste deal.

20 september 2019

Geef een reactie