Als ondernemer moet je enkele dingen voor je bedrijf goed op een rij hebben. Het afsluiten van de juiste zakelijke energie is hier een belangrijk onderdeel van. Wanneer je huidige zakelijke energiecontract afloopt, is het een fijn idee om al iets achter de hand te hebben. Op die manier voorkom je namelijk hoge verlengingstarieven bij je huidige aanbieder. Maar wanneer is hét moment om een zakelijk energiecontract af te sluiten en welke factoren spelen mee bij het afsluiten van zo’n contract? Ga je bijvoorbeeld verhuizen of heb je ‘slechts’ een nieuw contract nodig? Alles over het juiste moment om een zakelijk energiecontract af te sluiten lees je hier.

Check je huidige energiecontract

Bij ieder energiecontract dat je afsluit is het aan te raden om alvast te kijken naar de einddatum van het contract. Waarom dat zo is? Heel simpel: op die manier wordt het contract niet automatisch verlengd tegen hoge verlengingstarieven én kun je zelf de beste aanbieding pakken voor een volgend contract. Hier begint de zogeheten oriëntatiefase: zodra je weet wanneer je zou moeten overstappen, kun je alvast beginnen met het vergelijken van meerdere energieleveranciers en hun aanbod omtrent zakelijke energie. Dit doe je tegenwoordig al heel snel en eenvoudig via een energievergelijker van bijvoorbeeld Energie-Zakelijk.nl, een onafhankelijke vergelijker waarbij je altijd de beste deal krijgt voorgeschoteld.

Let op de opzegtermijn

Er zijn verschillende zakelijke energiecontract waar je voor kunt kiezen. De meeste energiecontracten hebben een bepaalde duur waarbij je een einddatum krijgt. Houd er rekening mee dat er altijd een opzegtermijn is: per leverancier verschilt wat de opzegtermijn precies is. Zo heb je bij de ene leverancier 30 dagen de tijd terwijl je bij een ander energiebedrijf al twee of drie maanden is. Check dus altijd voordat je je nieuwe contract afsluit wat de opzegtermijn precies is, zodat je daar rekening mee kunt houden. Let op: switch niet té vroeg, om op die manier de opzegboete te voorkomen. De opzegboete bevat een compensatie voor reeds ingekochte energie voor jouw energiecontract. De beste periode is tussen drie maanden vooraf tot 30 dagen voordat de einddatum van je contract in zicht is.

Energiecontract bij verhuizing

Wanneer je met je bedrijf naar een ander bedrijfspand gaat verhuizen, is het ook aan te raden om naar je energiecontract te kijken. Zakelijke energiecontracten kun je over het algemeen meenemen, maar omdat het een ander gebouw betreft kan het zijn dat je energieverbruik anders wordt. Daarom willen de meeste ondernemers bij verhuizing overstappen naar een nieuw energiecontract. Geef minimaal vier weken van tevoren aan dat je gaat verhuizen en over wilt stappen op een andere aanbieding. Hierbij moet je overigens nog wel letten op de einddatum van je contract om op die manier hoge boetes te voorkomen. Het kan dus zo zijn dat je nog even van een oud energiecontract moet profiteren wanneer je besluit om te verhuizen met je bedrijf.

13 september 2019

Geef een reactie