Er is een podium. Op het podium zit een man, een vrouw en een presentator in een opvallend kostuum. Er is vaak een publiek van zo’n vijftig mensen aanwezig dat op de juiste momenten klapt en lacht. De vrouw en de man zitten krampachtig te wachten op de uitslag: wie is de vader? Je hebt zo’n Amerikaans programma vast al weleens voorbij zien komen tijdens het zappen. Iedereen gedraagt zich net even iets te overdreven en het weten wie de vader van een kind is wordt gebruikt voor entertainment. Gelukkig hoeft het niet zo te gaan. Als je je echt afvraagt wie de vader van je kind is, hoef je niet naar de dichtstbijzijnde TV-studio te lopen. Je hoeft zelfs niet eens naar het ziekenhuis, tegenwoordig. Je kan simpelweg een vaderschapstest kopen.

Vaderschapstest 101

Een vaderschapstest werkt eigenlijk heel simpel. Het DNA van de baby wordt vergeleken met het DNA van de mogelijke vaders, en als er een match wordt ondervonden dan is die persoon de vader. Bij de meeste testen heb je tot 99.99% zekerheid dat het accuraat is. Een vaderschapstest kopen kost wel een flinke som geld, dus het is een goed idee als je er alleen een aanschaft als hij absoluut nodig is.

Twee soorten

Er zijn twee soorten vaderschapstesten; de gemoedsrusttest en de rechtsgeldige test. Het verschil is dat er aan de een (de gemoedsrusttest) geen juridische procedure is verbonden. Hij is net zo valide als de rechtsgeldige test, maar geeft verder geen wettelijk bewijs van vaderschap. Bij de rechtsgeldige test kan een procedure aan worden gevraagd waarbij dit soort wettelijke documentatie wel mogelijk wordt gemaakt. Nog een verschil tussen de twee is dat de gemoedsrusttest zelf kan worden afgenomen, terwijl de rechtsgeldige test door een onafhankelijke derde persoon wordt uitgevoerd. Bij de beslissing over welke vaderschapstest je moet kopen gaat het om waar je de test voor nodig hebt. Wil je het alleen voor jezelf zeker weten, of is het nodig voor een rechtszaak of ander rechtelijk proces?

Dus geen paniek als het onzeker is wie de vader is, daar is een oplossing voor. No stress!

11 mei 2019

Geef een reactie