Een vriend van mij is klusfanaat. Hij maakt daadwerkelijk alles zelf. Laatst wilde ik zelf proberen om een klein bijzettafeltje in elkaar te klussen. Ik heb echter twee linkerhanden, dus ik ging naar hem toe voor advies. Om het project een beetje succesvol te laten lopen heb ik materialen nodig waarmee ik makkelijk kan werken. Hij raadde mij aan om een tafeltje van mdf plaat te maken. Omdat ik daar nog nooit van had gehoord, besloot ik maar even op internet te zoeken! Al mijn bevindingen heb ik maar direct omgetoverd in een blog. Zo kan iedereen die ook niet weet wat een mdf plaat is dat direct vinden! Zo leer je nog eens wat!

Wat is een mdf plaat precies?

Mdf plaat staat voor medium-density fireboard plaat. Het lijkt een beetje op een spaanplaat. Houtvezels en kunsthars worden samengeperst tot een grote mdf plaat. Je hebt heel veel verschillende soorten platen. Er is de standaard plaat, de exterior, de vochtwerende variant, de brandwerende en tot slot de prime plaat. Wat deze platen precies doen en hoe je ze kan toepassen vertel ik onder het derde kopje.

Wat zijn de voordelen aan een mdf plaat vergeleken met andere materialen?

Als eerste voordeel is het materiaal relatief zacht, zo is het makkelijk te verwerken! Wat de platen ideaal maakt, zeker vergeleken met spaanplaat, is dat het een goede freesbaarheid heeft. Oke wacht, wat is freesbaarheid nou weer? Dit betekent dat er geen vezels overeind gaan staan na het bewerken. Daarnaast zijn de platen van hoge kwaliteit, en als je de juiste plaat voor de juiste bestemming uitkiest kun je eigenlijk nooit de plank mis slaan.

Hoe pas je het materiaal toe?

De standaard platen kunnen gebruikt worden om meubilair mee te maken of wanden of lijsten. De exterior, vochtwerende en brandwerende varianten spreken eigenlijk voor zichzelf. De eerste is te gebruiken voor buiten, de tweede ook vanwege de vochtwerende laag, en de derde geschikt voor objecten die extra veilig moeten zijn! De prime plaat is voorzien van een primerlaag. Dit maakt hem ook uitermate geschikt voor binnenmeubilair, omdat de plaat al mooi afgewerkt is. De platen zijn makkelijk te zagen met bijvoorbeeld een cirkelzaag, en je kunt de delen bevestigen met nagels, lijm of schroeven (daarbij hoef je niet eens te boren).

Het is wel duidelijk dat mdf platen gebruiksvriendelijk en zeer toepasbaar materiaal zijn, ideaal voor mijn twee linkerhanden!

28 mei 2019

Geef een reactie