Ik was laatst wat boodschappen aan het doen met mijn oma. Even tussendoor, ze is afgelopen jaar alweer tachtig geworden. Ze loopt nog steeds op haar eigen benen, moet je nagaan! Helaas hadden wij een klein incident op die dag dat we boodschappen aan het doen waren.

Een ongelukkig toeval

We liepen dus over de stoep op weg naar de supermarkt, maar ze struikelde ongelukkig genoeg net over een kiezelsteen. Zo zaten we een uur later in de wachtkamer van het ziekenhuis op de afdeling voor mobiliteitsproblemen. De arts kwam al snel en vertelde dat deze ongelukken zoals vallen vaker voorkwamen bij ouderen. Wel gaf hij aan dat het waarschijnlijk verstandiger zou zijn om mijn oma te laten wennen aan een rollator.

Acceptatie

Mijn oma had, haar kennende, natuurlijk helemaal geen zin in een rollator. Dus daarom besloot ik om haar daarbij te helpen. De arts gaf nog een aanbeveling voor verkopers van rollators mee en ik ging meteen zoeken toen we weer eenmaal thuis was. Ik woon namelijk samen met mijn oma, omdat ze geen zorg wil aannemen. Ik ben zeg maar haar mantelzorger. Ik kwam al gauw te zien welke rollators precies werden aanbevolen door de arts. Het was zeker een goede deal!

Kleine stapjes

Zo maakten mijn oma en ik een duidelijk schema om te oefenen met het gebruik van de rollator. We wandelden onze route letterlijk in kleine stapjes. Mijn oma was natuurlijk al niet zo heel snel, maar met een rollator loopt het natuurlijk heel anders dan enkel op je eigen benen. Regelmatig pauzeren was tevens aangeraden door de arts, dus we besloten onszelf te trakteren op een gebakje wanneer we eenmaal in het winkelcentrum waren.

Waarom niet kiezen voor een rollator

Een rollator kopen kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Niet omdat het ernstig is, maar omdat het een betekenis geeft aan een verandering in je leven als ouder. Ik kan daarom begrijpen dat mijn oma er niet zo’n zin in had. Het doet haar in ieder geval ouder en vooral afhankelijker voelen. Ze was altijd iemand die graag de controle houdt. Mijn advies als mantelzorger: spreek alles wat jou dwarszit goed uit met je omgeving. Er is namelijk overal wel een oplossing of hulpmiddel voor!

Waarom wel kiezen voor een rollator

Oké, het is vast niet voor iedere oudere zo zwaar om een rollator te kopen. Ik weet nog goed dat ik als kind heel graag een rollator wilde, om het feit dat je het kan besturen. Het had een rem en een tas en alles! Over de rem gesproken: het is verstandig om de rem niet al te hard in te knijpen. Ik ging daar vroeger nog wel een de mist mee in…

20 augustus 2019

Geef een reactie