ICT in de jaren 80

Mijn vader koos er na zijn studie economie in Rotterdam voor om een carrière in de ICT te beginnen. Dit was aan het einde van de jaren 80, toen de computer revolutie in volle gang was en het nog een paar jaar was voor de uitvinding van het internet. Mijn vader realiseerde zich dat er nog maar een klein aantal mensen was die de juiste vaardigheden hadden voor een baan in de ICT maar dat het aanbod in ICT-banen gigantisch aan het exploderen was. Dit was vijf jaar later nog steeds zo waardoor toen mijn vader in een managementpositie terecht kwam hij nog steeds moeite had met het vinden van de juiste persoon. Vele mensen die bij hem kwamen solliciteren dachten dan ook de perfecte positie te hebben en wilden eigenlijk al meteen mijn vaders baan als manager binnen een jaar.

De vraag is natuurlijk of deze gigantische vraag naar ICT mensen nog altijd zo hoog is. Is ICT nog steeds een goede carrière keuze met vele mogelijkheden tot hoge salarissen? Met de komst van het internet en exponentieel groeiende computerindustrieën is de vraag naar goede ICT mensen alleen maar gestegen. Er zijn dus nog altijd meer dan genoeg carrièrekansen in de ICT. Wat moeilijker is geworden is dat de concurrentie is toegenomen. Er werken momenteel veel meer mensen in de ICT dan vroeger. Daarbij komt dat de ICT ook ingewikkelder is geworden. Het niveau ligt hoger dan voorheen. Maar dat betekent ook dat als je je kunt onderscheiden dat er nog altijd veel geld is te verdienen.

Jezelf onderscheidden

De beste manier om je te onderscheidden van de gemiddelde ICT-werknemer is om vroeg een specialisatie te kiezen en altijd door te leren. Een voorbeeld is het nemen van een ITIL training. ITIL staat voor IT Infrastructure Library en de training omvat verschillende modules. Wanneer je verder wilt groeien in de ICT-wereld en je naar een managementpositie wilt gaan bewegen is een ITIL training ideaal. Het doel van deze training is om de kwaliteit van je ICT-services te verbeteren. Het verhoogt de productiviteit, optimaliseert kosten en verbeterd de klant ervaring. Er zijn verschillende niveaus om te behalen.

Over het algemeen kan geconcludeerd worden dat een carrière in de ICT nog altijd een zeer goede optie is. Desondanks is het wel een carrière pad geworden waar je vol voor moet gaan. Aangezien de concurrentie tegenwoordig groter is dan voorheen zul je je moeten onderscheiden.

15 mei 2019

Geef een reactie