Stel je voor: je moeder gaat binnenkort trouwen en er is een strakke dresscode. Iedereen gaat jurken en pakken shoppen, maar wat moet je nu eigenlijk aan naar een bruiloft? Wat “hoort” en wat niet? Ik begin over deze situatie omdat mijn moeder inderdaad binnenkort opnieuw gaat trouwen en ik hierom op het onderwerp kwam, maar je formeel en toch stijlvol kleden is nog best een klus. Ik heb een paar dingen gevonden die ik echter altijd aan kan, of het nu een bruiloft of kerstdiner is. Op die lijst staan ook de stropdassen. Tijdloos.

Stropdassen 101

Laten we een kijkje nemen in de geschiedenis van de stropdas. Ik vroeg me meteen af waar hij eigenlijk vandaan komt, en jullie vast ook. De eerste stropdas, de voorloper van hoe we de accessoire nu kennen, werd gedragen door Senatoren in het oude Rome. Ze droegen repen stof om hun hals om hun stembanden te beschermen, want een politicus zonder stem was een no-go. Deze stof, ook wel een Fascalia genoemd, werd gezien als een symbool van macht en status. De generaals van het oude Rome namen hem dan ook snel op in hun uniform, en zo kreeg de Fascalia langzaam een steeds breder publiek. Ook gingen soldaten het trouwens gebruiken om bloed, snot of speeksel mee af te vegen. Daar zou je in principe je hedendaagse stropdassen nog steeds voor kunnen gebruiken, eigen keuze toch?

Fascalia oh-my!

In het Victoriaanse tijdperk werden de jasjes smaller en de halzen dunner, waardoor de Fascalia, of Cravatte, hoe hij toentertijd werd genoemd, minder uitbundig getoond worden. Er bleven na deze moderevolutie drie soorten dassen over. De vlinderdas, de Ascot (meer een halsdoek dan een das) en de Four-in-hand, wat wij kennen als de moderne manier om een stropdas te knopen. Er zijn tegenwoordig stropdassen beschikbaar voor elke mogelijke prijsklasse (en in bijna elk mogelijke print), van bordeauxrood zijde tot een das met eendjes. Zo zijn er dus verschillende manieren om je hals te decoreren tijdens de feestdagen, zowel voor mannen als vrouwen, maar stropdassen hebben toch wel de langste en meest uitgebreide geschiedenis.

Een stukje geschiedenis om je hals, niets mis mee, toch?

14 mei 2019

Geef een reactie